Hjertebrev

 

     Ensomhetsfølelsen er det mange som sliter med. Det kan være vanskelig å begynne å prate med totalt ukjente mennesker, og det er et problem at vi ikke har flere arenaer for å treffe hverandre og ta vare på hverandre. Det gir ikke gode resultater for noen av oss at vi er innpakket i våre egne private kokonger. 

     Jeg forsøker å befolke min ensomhet med å skrive og lese. Setninger jeg finner, kan være som fyrlys. Noe å gå etter. Å sette ord på naturopplevelser, finne visdomsord, og ord som gir trøst og styrke, setter i gang et ekstra liv i fantasien ved å lage et annet univers i tankene. For meg har dette vært som en terapi.

     Nå har jeg hørt at fritidsklubben Noah, der jeg har tilbragt en del timer med strikketøyet mitt, har planer om å skrive "hjertebrev", som skal deles ut av hjelpeappratet på forskjellige steder, til ensomme og isolerte mennesker. Jeg forstår ikke hvordan et "hjertebrev" kan gjøre noe for et ensomt menneske, om ikke brevet fører til en mulighet for kontakt mellom avsenderen og den fremmede leseren, og jeg er ikke sikker på hvordan dette skal ordnes. 

     Tanken i fritidsklubben er å skrive et nytt brev hver måned. Mitt forslag nå, er at det kan handle om de små ting i livet som forandrer seg, om natta og dagen, om månens gang, årstidenes ring, og å skrive om livets ro, som en busk som har stått der på samme sted lenge. Slik kan energien i hjertets rom bli positiv og helende for både kroppen og sjelen. Jeg vil prøve  å gjøre noen forsøk på å finne tekster som jeg skrevet før, som kanskje kan brukes, noen visdomsord kan jeg vel også hente fra andre, og skrive noen nye tekster, og så får jeg se hva det blir til etterhvert. 

   

     Ha en god lesing, og siden jeg tanker meg at en mulig framtidig motaker av brev skriver et svar, så vil jeg også tilføye et ønske om å ha en god skriving.

     Hilsen

     Unni 

 

**********

 

Til Angel 21.juni 2023

Hei

Jeg har gjort noen forsøk på å finne tekst til hjertebrev, som beskriver hva jeg driver med i fritidsklubben Noah. Siden fritidsklubben skal stå som avsender på disse brevene, så er det kanskje greit å fortelle litt om hva vi holder å med?  - men jeg er ikke sikker på om jeg forstår konseptet. Jeg vil gjerne ha en tilbakemelding.

Hilsen Unni

 

Takk

Takk for maten.

Nå skal jeg strikke.

Takk for garnet.

Takk for alle fargene.

Takk for at garnet skal bli til lapper.

Takk for at lappene skal bli til et kunstverk, et lappeteppe.

Takk for teppe jeg skal bruke når jeg skal sove.

Takk for søvn.

Noen ganger opplever jeg at det er et mykt teppe som legger seg over meg. 

Det er som en kjærlighetsgave fra Gud.

 

**********

Til Angel

Hei

Et nytt forsøk, men dette inneholder jo ikke noen Guds-ord, bortsett fra ordet himmelstige, som peker mot Bibelens Jakob som opplevde i et syn en slik himmelstige. Men det krever jo en del bibelkunnskap å kjenne til det. 

Hilsen Unni

 

Strikking

     Søstra mi strikker. Jeg strikker. Søstra mi strikker luer, jakker og sokker. Jeg strikker mest for å strikke, ikke for at det skal bli til noe. Det sies at strikking holder stresset og pulsen nede. Det blir lapp på lapp, lappeteppe på lappeteppe. Noen ganger er jeg så redd for at maskene skal bli for løse, eller at livet mitt skal rakne helt. Mor strikka hun også. I ei lang rekke bakover har alle strikka, både gamle-tanter og oldemor, og lengre bakover i slekta. Mor strikka både for at hun skulle få livet sitt til å henge sammen, og for at vi unga skulle ha varme sokker, ullbukser og gensere på kroppen. Mine lapper blir ofte bare vas, og nå er tråden så knudrete og slitt, og at den kommer ikke til å holde sammen førstkommende uke en gang. Jeg har strikka et skjerf. Det ble lengre og lengre, til slutt rakk det helt opp i himmelen. Det hadde blitt til en himmelstige. Det var helt umulig å fatte.

 

**********

 

Til Angel

Hei

 

Å sette ord på naturopplevelser med noen korte linjer kan gi trøst og styrke. Her er noen slike linjer. De inneholder ikke noen forkynnelse, men det å bli bevisst på skaperverket rundt oss, se det, lukte det, være i det med tankene er jo nettopp en Guds gave for dem som tror på Gud.

Hilsen Unni

 

Naturopplevelser

 

Den bleke ungen.

De lange tynne bena og en solstråle.

Velsignet sol, og plutselig ser du det.

Lyset og liljene.

 

Kjære Tre

Det blomsterteppe ved stammen din, er det til meg?

Det har min yndlingsfarge.

Takk skal du ha.

 

Jeg ser sola gå ned.

Det skildres i Guds palett rødt, okergult og gull.

Jeg gir min hyllest til solnedgangen.

 

**********

 

Til Angel

Hei

 

Noen linjer om hvordan jeg ønsker være til stede for andre mennesker,

- hvis vi skal snakke om kristendommens budskap om å bry oss om vår neste, så betyr vel det å være der uansett hva vår neste opplever og tror i sitt liv.

Hilsen Unni

 

Å være en neste

 

I stille vann,

eller flom,

bare være der,

som en stein i elva.

 

**********

 

Til Angel 28.juni 2023

Hei

 

Her er en tekst jeg har skrevet tidligere. Jeg vet ikke om den kan brukes, jeg klarer fortsatt ikke å se for meg hvordan slike hjertebrev skal være.

 

Ensomhet og drømmer.

 

     Familien er ikke her, ikke så mange venner heller, så hva kan man befolke sin ensomhet med? Drømmer. En kan drømme seg bort, eller velge en drøm.

     I dag fant jeg et bilde. Det viser et landskap i fiolett og kveldshimmelen. Jeg ser på bildet. Jeg tenker meg at jorda er varm, og at slektningene er der og tar bilder kledd i grønt. Lydene og luktene er ikke med på bildet, ikke rutebåten heller. Bie-surret over blomstene er kanskje med? Noen ganger dikter jeg at jeg er inne i bildet, eller jeg tenker at jeg kunne tatt flyet i morgen, men jeg fortsatt her i huset jeg kaller hjem. Det gamle treet hvisker i vinden utenfor vinduet, og er bolig for skravlende kråker. Jeg bretter et papirfly av et hvitt A4-ark, lager meg en flyplass og sender det til NordNorge.

     Hvis du ønsker deg drømmer kan du komme hit og hente noen. Her er det utvalg. Du kan velge hvilken du vil ha. Du har god tid til å velge, for i timeglasset mitt er et sandstorm, sanda renner ikke ned. Tida står stille. Jeg valgte denne drømmen som handler om å ta flyet til NordNorge og være sammen. Hvilken drøm velger du?

 

**********

 

Noen løse tanker om "hjertebrev"